A Csornai Sportegyesület 2020-ban ünnepelte alapításának 110. évfordulóját. Elődjét, a Rábaközi Sportegyletet (RSE) 1910. február 21-én alapították, elnökének pedig Dr. Csánk Dezsőt választották. Dolgozott az Egyesületnél a száz év alatt 30 elnök. 100 év alatt az Egyesületnél működött hosszabb-rövidebb ideig 16 szakosztály. Az Egyesületen belül 110 éves a labdarúgó szakosztály, működtetett illetve működtet különböző utánpótlás korosztályokat, és felnőtt csapatot. 50 éves a kézilabda szakosztály, ifjúsági, tartalék, felnőtt csapattal működött. Szintén 50 éves lenne a már megszűnt teke szakosztály, mely férfi és női csapattal működött.

A 100 éves működés alatt voltak az Egyesületnek különböző szakosztályai, ilyenek a kosárlabda, atlétika, úszó, ökölvívó, sakk, természetjáró, tenisz, céllövő, asztalitenisz, vívó, cselgáncs, karate, lovas.

Ha tekintettel vagyunk arra, hogy az oktatási intézményeknél lévő tornatermeken kívül minden sporttevékenység az Egyesület létesítményeiben ment végbe, azt mondhatjuk, hogy a létesítmények maximálisan ki voltak és vannak használva. Pályáinkon bonyolódott igen sokszor, évenként több alkalommal is a vidéki dolgozók spartakiádja, szakmák közötti versenyek, a városi-járási szakmaközi bajnokságok tekében és labdarúgásban, az „öregek” labdarúgó és teke bajnoksága, stb. Több sportágban községi, városi, megyei kupaversenyek színesítették a palettát.

Az Egyesület neve története során többször is változott, nevezték az Egyesületet Rábaközi SE-nek, Csornai Sportegyesületnek, Csornai Kereskedő Ifjak Társaskörének, Csornai Katolikus Legényegyletnek, Csornai Dolgozók Testnevelési Egyesületének, Szakszervezeti Sportegyesületnek, Édosz-Kinizsi Sportegyesületnek, Traktor, MEDOSZ Sportegyesületnek és ma Csornai Sportegyesületnek.

Az első évtizedekben az egyesületnek számos, de mindig ideiglenes székhelye volt. Kezdődött a Kis utcai Horváth házzal, folytatódott a Kis és Diófa vendéglőkkel, az Erzsébet kávéház különtermével, a régi községház helyén felépült pavilonnal, a Plénár vendéglővel, Vitéz Kovács kocsmájával, a Gőgös féle vendéglővel, a sportpályán lévő vendéglő termeivel és végül a mai impozáns klubházzal. Ez a mostani és a jövőbeli igényeket is kielégíti.

Az egyesület színe kezdetben zöld-fehér volt, majd lett fehér-piros és ezüstfehér-zöld, most pedig ismét zöld-fehér.

Az Egyesület és annak szakosztályai eredményes, sikeres kapcsolatot alakítottak ki az európai országok hozzánk hasonló klubjaival, egyesületeivel. Ezek a kapcsolatok mindig jó hatással voltak az egyesület sportolóira, vezetőire. A tapasztalatcserék élénkítették, tartalmasabbá tették sportolóink munkáját.

A közelebbi múltban az egyesület híres sportolókat nevelt. Itt bontakozott ki pályafutása a kézilabdázók közül Gódorné Nagy Mariann világválogatottnak, Németh Erzsébet nemzeti válogatott és Drexler Bernadett ifjúsági válogatott sportolónak. A labdarúgók közül Kocsis István az argentin világbajnokságon képviselte hazánkat, sporttelepünket róla neveztük el. Az atléták közül Csoma Ferenc, Németh Gyula, Lukács László, Pődör Pál, Krekó Imre, Király László, Papp László és Babos Rita ölthette magára válogatott viadalon felnőttek, juniorok, ifjúságiak vagy serdülők szintjén nemzeti színeinket.

Egyesületünk három labdarúgó pályát, kézilabda- és atlétika pályát, öltőzőket és klubházat üzemeltet.

Jelenleg a Csornai Sportegyesület a következő szakosztályokkal működik:

labdarúgás
kézilabda
cselgáncs
karate
sakk.

1. A labdarúgó szakosztály irányítását közvetlen a sportegyesület elnöke illetve technikai vezető végzi. A szakosztályon belül a következő csapatok szerepelnek:

- felnőtt csapat ( Duna-Takarék Megyei I.osztály )

- U-19 csapat (NB III. Észak-nyugati csoport)

- U-17 csapat ( NB III. Észak-nyugati csoport)

- U15-ös csapat (II. osztály Észak-Nyugati csoport)

- U14-es csapat (II. osztály Észak-Nyugati csoport)

- U-13 csapat ( I. osztály Észak-Nyugati csoport)

- U12-es csapat ( I. osztály Észak-Nyugati csoport)

- U-11 csapatok ( nincs bajnokság, Bozsik tornákon vesznek részt )

- U-9 csapatok ( nincs bajnokság, Bozsik tornákon vesznek részt )

- U-7 csapatok ( nincs bajnokság, Bozsik tornákon vesznek részt )

- U19-leány csapat (I. osztály Észak- Nyugat)

- U16-leány csapat (I. osztály Észak- Nyugat)

- Öregfiúk csapat

Labdarúgók képzését 12 edző segíti.

2. Kézilabda szakosztály irányítását szakosztályvezető végzi. Jelenleg csak női kézilabdázóink vannak. A szakosztályon belül csapatok a következő bajnokságokban szereplnek:

- Leány Serdülő III. osztály

- Gyerekbajnokság U13

- Egyéb tornák

Kézilabdázónk munkáját 3 edző segíti.

 

3. Cselgáncs szakosztály irányítását szakosztályvezető végzi. Az utánpótlás és felnőtt sportolok képzése közösen történik. Munkájukat egy edző segíti.

4. Karate szakosztály irányítását szakosztályvezető végzi. Az utánpótlás és felnőtt sportolok képzése közösen történik. Munkájukat két edző segíti.

5. Sakk szakosztály irányítását szakosztályvezető végzi, fő hangsúly az Utánpótlásképzésen van.

A fent leírt szakosztályokban 250 – 300 fő sportol aktívan. A létszám változás az utánpótlás korúak folyamatos létszám mozgásából adódik. A sport rendezvényeinket 300 – 400 néző látogatja rendszeresen.

A sportegyesület az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat üzemeltet ez magában foglalja az épületek állagmegóvását valamint a pályák és környezetük rendszeres rendbetételét, karbantartását, ez közel 3 hektár területet jelent. Egyesületünk tömegsport rendezvényeknek is helyt ad.

Azt is meg kell említenünk, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben az Önkormányzat segítsége az Egyesület működésével kapcsolatban elengedhetetlen. A nehéz anyagi helyzet ellenére a Csornai Sportegyesület biztonságosan tud működni, és talán a városban egyedüliként mondhatja el magáról, hogy hetente 600-800 ember vesz részt rendezvényein akár nézőként, akár sportolóként.